Niemand is tegen experimenteren
Dit is een blog voor alle Tommy’s en Annika’s van deze wereld. Wees niet bang, ga op avontuur en experimenteer. Aannames zijn er om te testen, en je ego is niet zo belangrijk als je denkt.
Maar dat kan toch helemaal niet?
Het is donderdagavond, ongeveer 19 uur. Het avondritueel is bijna ten einde en we kijken samen een klein stukje van Pippi Langkous voordat we gaan slapen. Ze heeft flessenpost gekregen van haar vader en besluit met Tommy en Annika per luchtbed naar het eiland Taka Tuka te vliegen om hem te bevrijden van Bloed-Barend en Messen-Jochem. Terwijl mijn kinderen met volle teugen genieten van deze geweldige kindertelevisie, hoor ik Tommy en Annika converseren met Pippi en heb ik het haakje voor dit verhaal gevonden.
Iedere keer zijn Tommy en Annika met stomheid geslagen als Pippi weer eens iets doet wat zij vrijwel meteen in twijfel trekken. "Maar dat kan toch helemaal niet", hoor ik Annika zeggen. Van Pippi leren ze dat je stoer mag zijn - en dus niet bang - om de status quo uit te dagen. Dat het niet eng maar leuk is om samen op avontuur te gaan. Pippi volgt haar eigen plan, probeert nieuwe dingen uit en ontdekt zo vanzelf of iets werkt of niet.
Vanuit Kamp Vuur omring ik me graag met de Pippi’s van deze wereld. Samen dagen we de Tommy’s en Annika’s uit om met ons op avontuur te gaan. Om samen nieuwe dingen uit te proberen en ons voortdurend te blijven verwonderen. Je weet immers pas of iets werkt, als je het hebt uitgeprobeerd.
Met de billen bloot is spannend
De Pippi's in mijn wereld zijn de creatievelingen die standaard eerst een idee testen voordat ze het helemaal uitwerken. Ze hebben zeker aannames en hypotheses, maar willen deze valideren om te leren of ze op het goede spoor zitten. De afgelopen jaren heb ik als facilitator veel ontwerpprocessen - zoals de Design Sprint - begeleid, waarbij ik teams heb geholpen bij het bedenken, testen en valideren van oplossingen. Ik geloof dat het testen van aannames waardevoller is dan handelen vanuit onderbuikgevoelens.
Alleen, je idee met iemand delen kan soms spannend zijn. Want wat als iemand het afkraakt? Of een beter idee heeft dan jij hebt verzonnen? Feedback krijgen voelt soms alsof je met de billen bloot gaat, terwijl je niets liever wilt dan weten of je idee waardevol is.
Een prototyping mindset
Hier komt de prototyping mindset om de hoek kijken. Proto-wat? Oké, ik zal deze veel te fancy woorden uitleggen:
Prototypen = je aannames bij een idee valideren door schetsen te testen
Een prototype = een eerste schets van je idee dat zó echt lijkt dat je het kan testen en er feedback op kan krijgen
Een prototype testen = een experiment uitvoeren om inzichten te verzamelen
Prototypen of het hebben van een prototyping mindset, is een uitkomst voor iedere twijfelaar met een goed idee. Op voorwaarde dat je open staat voor een experiment.
Een van de creatieven waarmee ik graag werk, is Joszi Smeets, creatief directeur van Food Hub. Zij ontwerpt en ontwikkelt onderwijsprogramma's voor iedereen die actief wil bijdragen aan de voedseltransitie. Ik help haar vaak en in onze samenwerking prototypen we erop los. We hebben zelfs een opleiding gemaakt over prototyping, waarin we voedselveranderaars kennis laten maken met onze visie en hen begeleiden bij het ontwerpen en testen van hun - vaak eerste - prototype.
Voor één van de programma's hebben Joszi en ik een mini-college gemaakt waarin we uitleggen wat prototypen betekent, wat wij verstaan onder een prototyping mindset en wanneer prototypen het overwegen waard zijn. In dit college haal ik twee grafieken tevoorschijn die de meerwaarde illustreren.
Hoe testbaar is je idee
Deze grafiek laat zien dat je door middel van prototypen sneller tot de lancering van je idee kunt komen. Wanneer je openstaat voor een test, krijg je gevalideerde inzichten waarmee je uiteindelijk je idee sneller, gefundeerd en bovendien testbaar, kunt ontwikkelen.
De wil om te veranderen
Deze grafiek laat zien dat jouw wil om iets aan je idee te wijzigen verandert in de tijd. Als je net iets hebt bedacht, ben je sneller geneigd om te willen weten wat iemand ervan vindt, dan wanneer je al veel tijd hebt gestopt in de uitwerking.
Het Prototyping Canvas
Naast de opleiding, hebben Joszi en ik ook een workshop ontworpen over de prototyping mindset. Deze workshop doen we regelmatig met voedselveranderaars. Het is goed om te weten dat de deelnemers altijd binnenkomen met een ontwerpmissie en een grof idee. Want zonder idee valt er niets te prototypen.
1. 🤔 Aannames verzamelen
Om tot een goed prototype te komen, is het belangrijk dat je scherp hebt wat je van je idee wilt testen en waarom. Om daar achter te komen, interviewen we elkaar in dit eerste onderdeel, met als doel om alle aannames op tafel te krijgen. We stellen hierbij vier vragen:
Om welke ontwikkeling in jullie niche maken jullie je op dit moment het meeste druk❓
Wat gaat jullie missie daar aan bijdragen? 🚀
Wie heeft er baat bij jullie missie? 🧑🤝🧑
Wat maakt dat deze missie gaat slagen? 🏆
Na het verzamelen van deze antwoorden vraag ik hen welke aanname ze als eerste willen testen en waarom. Die nemen we mee naar stap 2.
2. 🧑🏼🔬 Experiment bedenken
De tweede stap staat volledig in het teken van het bedenken en voorbereiden van een experiment om de gekozen aanname te testen. Dit doen we in 3 stappen:
De groep bedenkt en beschrijft kort en bondig hoe het experiment eruit zal zien. "Paint me the picture" vraag ik vaak. Ik wil het voor me kunnen zien. Details zijn belangrijk en tegelijkertijd is het noodzakelijk om het beknopt te houden.
Dan bedenken ze wat er allemaal moet gebeuren om te kunnen starten. We gaan alle to-do's verzamelen en schrijven die concreet op. Dit zijn er vaak meer dan je denkt.
En als je dan de druk opvoert door ze te vragen welke van die to-do's noodzakelijk zijn om morgen te kunnen starten, zal de groep keuzes maken om het experiment kleiner en haalbaarder te maken.
Tot slot daag ik de groep uit om hun eigen experiment te scoren op de RISE-schaal. Hoe radicaal, impactvol, schaalbaar en haalbaar is het experiment? Als het experiment hier niet hoog scoort, geeft 1 of meer van deze variabelen, meestal waardevolle informatie om het experiment aan te passen.
3. 🚀 Opschalen
In de laatste stap gaan we bewust op de feiten vooruitlopen. Want als we echt impact willen maken, moeten we het groter aanpakken. Ik stel ze drie vragen:
Stel je dat de eerste test van je prototype een succes is; wat voel je dan?
Als je vooruit kijkt; wat kan je doen om de impact van je prototype te vergroten?
Wat zou je ideale situatie zijn om je prototype te testen?
Check de hele workshop in dit canvas 👇🏻.
To 🌯 it up
Alle Tommy’s en Annika’s van deze wereld opgelet: zoek een Pippi in jouw nabijheid en laat je inspireren. Wees niet bang, probeer wat meer uit en ga op avontuur. Aannames zijn er om te testen, en je ego is niet zo belangrijk als je denkt.
👨🎓 Ik maak graag reclame voor de opleiding A Prototyping Mindset van Food Hub want die is goed, betaalbaar en ook voor niet-voedselveranderaars heel nuttig.
🧮 Ben je benieuwd naar de Prototyping Workshop of wil je het Prototyping Canvas uit de workshop hebben om het uit te proberen? Neem gerust contact met me op.
Tot volgende week 👋
Maarten