Go vulnerable or go home
Wat ben jij liever: kwetsbaar of perfectionistisch? Ik pleit voor het eerste en besteed daarom veel aandacht in mijn workshops aan de persoonlijke verbinding. Hoe en waarom? Lees gauw verder.
Als je deze blog hebt gelezen, begrijp je waarom ik:
✨ fanboy ben van Brené Brown
💡 geloof dat kwetsbaar zijn je uiteindelijk creatiever maakt
🧷 denk dat veiligheid de basis is voor gezonde relaties en daarmee waardevolle samenwerkingen
🎲 een verzameling CONNECT-oefeningen heb waar ik met veel plezier uit put in mijn workshops
Wat was het laatste waar iemand jou voor heeft bedankt?
Wat is de grootste uitdaging die jij hebt overwonnen?
Waar ben jij onbeschrijfelijk trots op in je leven?
Dit zijn zomaar drie vragen uit een lijstje waarmee ik een workshop kan beginnen. Ik maak graag zo snel mogelijk verbinding met de groep, stel daarin ook mezelf kwetsbaarheid op en doe er alles aan om te zorgen voor een veilige sfeer. We zijn immers bij elkaar om samen iets moois te maken en hebben daar iedereen bij nodig.
Kwetsbaarheid maakt je creatiever
Jazeker, een vraag zoals die hierboven gesteld wordt, kan eng voelen. Het voelt alsof je in je blootje staat. Het triggert onzekerheid en dat voelt niet heel lekker. Het roept misschien moeilijke emoties op zoals angst, schaamte of verdriet. Maar kwetsbaarheid heeft ook alles te maken met empathie, verbinding en creativiteit. Sterker nog, van de kwetsbaarheidsgoeroe Brené Brown heb ik geleerd om het nog breder te zien. Als je je afsluit voor je kwetsbaarheid, dan sluit je je dus ook af van de ervaringen die doel en betekenis geven aan je leven.
En Brené Brown gaat nog veel verder. Ze legt in dit interview met Flow Magazine spot on uit wat het onderscheid volgens haar is tussen normaal streven en perfectionisme. Waar ik vervolgens weer door word geïnspireerd vanuit mijn visie op co-creatief samenwerken en hoe kwetsbaarheid hier een sleutelrol in heeft.
“Ik maak altijd een onderscheid tussen normaal streven en perfectionisme. Gezond streven is gericht op jezelf: hoe kan ik verbeteren? Perfectionisme is gefocust op anderen: wat zullen zij denken? Perfectionisme weerhoudt je ervan om je echte ik te laten zien. Om perfectionisme te overwinnen, moet je je openstellen voor algemeen menselijke ervaringen en emoties als schaamte, oordeel en schuld, je kwetsbare kanten laten zien en zelfcompassie oefenen.
Op het moment dat je liefdevoller met jezelf kunt omgaan, kun je ook je imperfecties accepteren. Maar je kunt en moet het niet alleen doen. Het is goed om je worsteling te delen met een paar mensen, dat hoeven er maar één of twee te zijn, die je verhaal aanhoren zonder te oordelen, en bij wie je je veilig voelt. ”
De beroemde TedTalk en Netflix documentaire van Brené Brown zijn de moeite waard om te kijken als je wilt begrijpen wat de kracht van kwetsbaarheid kan zijn. Om nog niet eens te spreken van al haar boeken en geschreven content.
In verbinding deel je de meeste ideeën
Ik heb veel van het werk van Brené Brown de laatste jaren geconsumeerd om te begrijpen wat verbinding maken betekent en hoe dit in alle facetten van je leven waardevol kan zijn. Zoals in mijn geval tijdens de workshops die ik faciliteer. Want als ik streef naar maximale creativiteit van mijn deelnemers, dan blijkt kwetsbaarheid hierbij een sleutel te zijn.
In mijn co-creatieve workshops zijn we vaak op zoek naar nieuwe ideeën. En juist die nieuwe ideeën zijn meestal imperfect. We zijn immers samen gekomen om ze beter te maken. Des te belangrijker dat we leren om ons perfectionisme te overwinnen.
Ik geloof dat het makkelijker is om elkaars ideeën beter te maken als we in verbinding zijn met elkaar. Dat is de reden dat CONNECT de eerste C van de 5 C’s van mijn framework is. Om dat voor elkaar te krijgen, verzinnen en plannen wij als facilitators ijsbrekers en energizers. Dat zijn oefeningen met als doel om bij elkaar in te checken, energie op te doen en vooral niet bezig te zijn met de inhoud van de workshop. Ze dragen bij aan de veiligheid in de groep en ze helpen bij het kwetsbaar durven zijn en je echte ik te laten zien. Wat zich daarna uitbetaalt in het durven delen van ideeën. Pure winst!
🧊 Icebreakers en ⚡ energizers
Omdat ik mijn workshops zorgvuldig plan (zie vorige blog), kondig ik ook de 🧊 icebreakers, ⚡ energizers en pauzes altijd duidelijk aan. Ze moeten wat mij betreft vooral leuk, kort en niet moeilijk zijn. Maar bij voorkeur wel subtiel de kwetsbaarheid opzoeken. En dat kan heel eenvoudig.
Nu wil je natuurlijk weten wat ik dan doe. Snap ik. Hier komen mijn favoriete CONNECT oefeningen.
🎓 One Minute Classroom
Duur: 1 minuut bedenken + 1 minuut p.p. presentatie
Tools: 1 plakbriefje + stift p.p.
Beschrijving: Je zegt tegen de groep dat we allemaal een mini spreekbeurt mogen geven over een random onderwerp. Met als doel om de rest van de groep iets te leren over dat onderwerp. In 1 minuut. Iedereen luistert en mag geen oordeel geven. We krijgen les en zijn geen jury.
Het resultaat:
De groep leert om onder druk iets te bedenken.
Elke deelnemer deelt waarschijnlijk iets heel persoonlijks, want dat ligt on top of their mind
Elke deelnemer gaat met de billen bloot en kan meteen voelen dat het veilig is om iets te delen.
🎣 Fish Bowl
Duur: 10 min
Tools: Miro board met vragen of een pot op tafel met daarin kaartjes met vragen.
Beschrijving: Het lot laten bepalen, dat is wat deze oefening doet. Je vist letterlijk naar een vraag die we allemaal móeten beantwoorden. Het mooie is; jij regisseert de beschikbare vragen. Niemand weet welke dat zijn. Maar dat ze persoonlijk zijn, daar zorg jij voor. Paar suggesties:
Als er een film van jouw leven zou worden gemaakt, welk genre zou het dan zijn en wie zou jou spelen?
Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Als je 1 nieuwe persoonlijke skill zou kunnen leren, welke is dat en waarom?
Wat is het beste ontwikkelingsboek dat je ooit hebt gelezen?
Wat is je #1 tip om afleiding te voorkomen als je thuis werkt?
Als je een boek zou mogen schrijven, welk thema zou dat dan hebben en waarom?
Wees eerlijk; hoe vaak ben je bezig met je werk als je in bed ligt?
Wat is je lievelingsoutfit als je thuis werkt en niet hoeft te videobellen?
Het resultaat:
Je leert je collega’s kennen op persoonlijk vlak
Iedereen beantwoordt dezelfde vraag, wat leidt tot een hogere mate van gelijkwaardigheid
Je ziet als facilitator hoe de groep reageert op situaties waarin het lot bepaalt
👷🏻 Je eerste baantje
Duur: 3 minuten denken + schrijven en daarna in max 5 minuten voorlezen
Tools: 1 plakbriefje + stift p.p.
Beschrijving: Je geeft iedereen 3 minuten de tijd om drie vragen te beantwoorden op 1 plakbriefje. Als iedereen het opgeschreven heeft, haal jij de plakbriefjes op en lees je ze voor aan de groep. Eventueel stel een korte vraag ter toelichting en om verbinding te maken. Reden van voorlezen ipv laten presenteren heeft te maken met de kans op spreekbeurten. Dat wil je vermijden.
Wat wat je eerste baan?
Wat heb je daar geleerd?
Wanneer komt deze les nu nog terug?
Het resultaat:
Om ze op 1 plakbriefje 3 antwoorden te laten schrijven, nodigt ze uit om kort en bondig te blijven en tot de kern te komen
Het is van elkaar interessant om te horen wat je vroeger hebt geleerd en nu nog toepast. Zeker als je collega’s bent.
Eerste baantjes waren voor iedereen spannend en bieden daarom grote kans op hilarische anekdotes.
❤️ Love Bomb
Duur: 5 minuten
Tools: Miro board met foto’s en plakbriefjes. Of fysieke plakbriefjes met stiften.
Beschrijving: Je zit in een kring en geeft de groep 3 minuten de tijd om zoveel mogelijk kudos uit te delen aan elkaar. Door ze op te schrijven op plakbriefjes. Kudos in de vorm van complimenten en andere zaken die je bewondert van je teamleden. Iedereen schrijft er minimaal 1 per persoon op en jij leest ze aan de groep voor.
Het resultaat:
Garantie op een flinke dosis positivisme
Inhoudelijke complimenten kunnen iemand in beweging brengen
Er kunnen zaken worden gedeeld die onbekend waren voor andere teamleden
🏁 Post-it Race (online only)
Duur: 5 minuten
Tools: Miro template met racebaan en iedereen eigen toegang
Beschrijving: De meeste mensen houden doorgaans wel van een spelletje en sommigen kunnen competitief zijn. Want wie is er niet met Mariokart opgegroeid? Deze oefening daagt uit tot enthousiasme in racen én valsspelen. Allebei mag! Als facilitator geef je het startschot en zet je de timer op 3 minuten. Vanaf dat moment plakt iedereen zijn eigen baan vol met plakbriefjes. Als racer mag je andermans plakbriefjes verwijderen, veranderen of verplaatsen. Wie zijn baan als eerste netjes vol heeft, is de winnaar.
Het resultaat:
Garantie op een flinke dosis positivisme
Je ziet meteen welk teamlid het leuk vindt om te rellen. Houd die in de gaten tijdens je workshop 😉.
Het is een geestige manier om de power van Miro te leren kennen (dupliceren van content bijvoorbeeld)
🍻 Bierproeverij (offline only)
Duur: dat mag je zelf invullen
Tools: Voldoende bier voor de groep
Beschrijving: Successen mogen we vieren. Ik doe dat graag met mijn zelfgebrouwen bier. De reacties die ik krijg als ik met bier aan kom zetten, zijn alleen al de moeite waard om het te doen.
Het resultaat:
Met het vieren van successen creëer je ruimte voor informele verbinding
‘Iets leuks doen’ haalt altijd de druk van de ketel want het team ‘moet’ niets meer
Wie weet komen er nieuwe verhalen boven die je nog niet kende
Alle gekheid op een stokje; ik bedoel natuurljik niet dat iedereen nu massaal moet gaan brouwen of dat je per sé bier moet drinken om iets te vieren. Nee joh, de kern is dat ik pleit voor het vieren van successen. Dat kán met een bierproeverij, maar ook met een lekker diner of een andere epische ervaring.
Maar als je wel een bierproeverij doet, vraag je vader dan om te tappen. Vindt hij mooi!
Oké, dat was ‘m weer voor deze keer. Wil je mijn 🧊 icebreakers en ⚡energizers een keertje zelf proberen? Stuur me een berichtje en ik deel de Miro templates met je.
Tot de volgende keer! 👋
Maarten